Gunnar Daan tekende Steenoven de Olifant


Gunnar Daan werd op 15 maart 1939 geboren in Plasmolen in de gemeente Mook en Middelaar. Na het gymnasium in Deventer ging hij naar de Technische Universiteit in Delft. Hij studeerde er als architect af in 1965. Pas na zijn dienstplicht bij de Luchtmacht kon hij een paar jaar later aan de slag bij Civielco in Leiden.

De villa op Ver-Hitland was in 1972 een van de eerste opdrachten die hij als zelfstandig architect kreeg. Kort daarop verhuisde hij met zijn kantoor naar Oosternijkerk in Friesland.
Daarna heeft hij naast zijn ontwerpwerk veel les gegeven en functies vervuld als lid van commissies en jury’s op architectonisch en op kunstzinnig vlak. Hij publiceerde een enorme hoeveelheid literatuur en werkte ook als beeldend kunstenaar.

Hij overleed 30 oktober 2016 in zijn woonplaats Oosternijkerk. Eind 2014 bracht hij zijn laatste bezoek aan het Leefgoed ter gelegenheid van de presentatie van het boek De Olifant en de dames Bloot, dat gaat over de geschiedenis van deze steenfabriek. Hij was verbaasd over de kwaliteit van de details, die goed bewaard zijn gebleven.

Op zijn site gunnardaan.nl staat uitgebreid wat hij heeft betekend voor de Nederlandse architectuur.

 

 

Gunnar Daans visie:
‘Architectuur moet gaan over de inhoudelijke betekenis die aan het gebouw is af te lezen.
Wanneer de tijd betekenis toevoegt door slijtage, verbouwingen en verandering van gebruik, is dat alleen maar welkom. Ik ben zelfs geneigd om een uitgesleten hardstenen stoep of een roestig gevelanker opnieuw te gebruiken...

Stads- en dorpsgezichten brengen de cultuurgeschiedenis van onze samenleving in beeld, plaatsvast, onvervreemdbaar: het mooist waar diverse markante individuen zich in hun maatschappelijke samenhang tonen...”